De verzorging van een olijfboom

De olijfboom is een groenblijvende plant. De olijfboom komt alleen in de bloei bij een lage watertemperatuur en veel zonuren in het voorjaar. De bloemen van de olijfboom zijn crèmekleurig en verschijnen eind mei, begin juni ongeveer. Als de temperatuur dan hoog genoeg is en de zomer ook lang genoeg, dan bestaat de kans op vruchtzetting en rijpen.

Bodemsamenstelling

De olijven van de olijfboom zijn het sappigst wanneer ze groeien in een diepe en voedzame grond. De ideale grond voor een olijfboom is een kleihoudende bodem, maar olijfbomen gedijen op elke grondsoort, zelf op zand. De grond mag alleen niet te nat zijn en het mag ook nooit uitdrogen, al kunnen olijfbomen indien diep geworteld wel een lange tijd tegen droogte. Eventueel zou je ook nog de tuingrond kunnen vermengen met kleikorrels of compost om de grond luchtiger te maken. Als olijfbomen in de volle grond staan, moet je de grond vanaf het moment dat de kleine witte bloempjes opengaan, elke maand bemesten met korrelkunstmest, maar na oktober moet je stoppen met bemesten van de olijfboom.

Water geven

In de hele klimaatzone is het wel noodzakelijk om uw olijfboom minimaal twee tot drie keer water te geven, zeker bij een lichte en een zanderige bodem. Zorg er niet voor dat de bodem te nat is en zorg er minstens voor dat de bodem 75% droog is voordat de olijfboom opnieuw water krijgt, omdat de wortels van de olijfboom te rottig zijn voor rot. In veel olijfboomgaarden wordt druppelirrigatie toegepast, maar dat zorgt wel voor mindere diepe worteling en daarmee grotere gevoeligheid voor droogte. Het is uiteindelijk wel belangrijk dat de olijfboom aanslaat.

Snoeien olijfboom

Opzich is het niet nodig om een olijfboom te snoeien, maar vormsnoei zou wel toegepast kunnen worden. Zo kan je eventueel de toppen van de langste takken van de olijfboom snoeien om de groei te bevorderen, zodat je een volle boom krijgt. Bij voorkeur kan je snoeien in het voorjaar, zodat de snoeiwond tijdens het groeiseizoen kan dichtgroeien.